2014. október 15., szerda

Pezsgő bontás után, magán szonda ipszosz elemzés


PEZSGŐ BONTÁS UTÁN, MAGÁN SZONDA IPSZOSZ ELEMZÉS
/Gondolatok a bárdudvarnoki önkormányzati választásról/
Beiczer Judit
Beiczer Judit: Választás. Festett, mázas porcelán, 20 x 20 cm.
 Az eredmények és számok tükrében felvetődik néhány gondolat.
TÉNYEK:
1.     A 200 szavazat fölött kapottak és bekerültek fölénye szembetűnően nagy. Ők azok, akik eddig is képviselők voltak.
2.    Az utánuk következő bekerülők eddig nem voltak képviselők, ők az újak.
3.    A maradék vegyes, volt aki már volt, volt aki még nem.

·         Most a 200-asok klubjáról. Akik már voltak képviselők, azok kaptak felkérést, számoljanak el az elmúlt 4 évben az ígéreteikhez képest mit teljesítettek. A tudvalévő herce-hurca miatt (nem volt épület Bárdudvarnokon, ahova a bárdi ember bemehessen egy fórumra, e helyett volt szeretetteli játékos vetélkedő), az utolsó pillanatra maradt a bemutatkozás aktusa (ez most nem hátulról), hanem elölről szemtől szembe történt, (a Nádasban).Mindenki a csekély számú közönség előtt beszélt 2 percig. Az általánosságokon kívül nem számoltak el a 4 évvel, pl.: nem beszéltek arról, hogy a bevállalt körzetekben hányszor jártak, hányszor képviselték a külterületi emberek érdekeit, konkrétan milyen hasznos kézzel fogható munkát csináltak (ezt írásban sem tették meg, pedig ez a minimum, ha valaki 4 évig fizetésért dolgozik). Voltak olyan régi képviselők, akik meg sem jelentek. (És ezt Bárdudvarnokon meg lehet tenni!!!) Volt olyan, aki azt mondta, arra tanítja a tanítványait, hogy reggel tiszta szívvel tudjanak tükörbe nézni, majd gúnyosan kinevette azt a képviselő jelöltet, aki azt mondta, azért vett fel szép ruhát, mert ez a nap (a választás) a demokrácia ünnepe. A gunyoros nevetés, fej ingatás a diktafon (mint demokrácia attribútuma) kihelyezésénél is mindig megtörténik a képviselők részéről. Szomszéd településeken a helyi TV közvetíti a testületi üléseket. Itt rendőrséggel fenyegetőznek, ha kamera jelenik meg az üléseken, mintha valami titkos összeesküvés leleplezésére készülnénk.
·         Az utánuk következő bejutottak közül, volt olyan, aki arra sem méltatta a rendezvényt, hogy eljöjjön, vagy üzenjen valakivel miért nincs ott. Szórólapja nincs, elképzeléseibe nem avatott be senkit, közösségi munkája nincs. Munkaköre leköti, nevét viszont sokan ismerik. Ő kapta a 4. legtöbb!!?? szavazatot.
·         A maradék be nem jutottak közt voltak, akik már képviselőként is dolgoztak és a közösségért is sokat tettek, és volt olyan, aki még nem volt képviselő, de ő is sokat tett a közösségért. (Legtöbbjük nem rendelkezett kampány stábbal, úgy kampányolt, ahogy önerejéből telt.)

GONDOLATAIM:
Vajon mi okozza ezt a hatalmas fölényt?
Szerintem a roppant igazságtalan(!) kampánytechnika, mely a politika természeténél fogva kíméletlen, érdekekre alapuló, egy belső egyre növekvő apparátust mozgató és jó erkölcsöt nélkülöző.

Könnyebb úgy emberek véleményét befolyásolni, ha szakmájuk szerint (tehát főállásban), nap mint nap sok emberrel találkoznak és egy közös stábbal dolgoznak, nagy háttér széllel Gondolok itt pl.: Ifi pontra, régi és újdonsült családsegítőkre, kultúr asszisztensekre. Pl.: Ne legyen az bekerülési szempont, hogy milyen szépen elmosogatott a nyugdíjasnál!!!! Ne felejtsük el nekik ez a szakmájuk, ők ezért kapják a fizetésüket, csak jobban szem előtt vannak, ráadásul több embert tudnak befolyásolni. Vajon egy pék is kap külön dicséretet azért, mert szépen bánik a kiflikkel és ez lehet bekerülési szempont? Ez akkor lenne igazságos, ha kiflik is szavazhatnának, mivel nem így van egy „pék” könnyebben péklapátra kerülhet (hendikep.)
Nem szabad összekeverni a munkaköri tevékenységet, a képviselőséggel. Természetesen az nem hátrány, ha helyi társadalmi közösségben dolgozik valaki, de mint képviselő számoljon el eddigi munkájával (ami nem keverendő össze a fizetésért végzett munkájával) és ne befolyásolja a vele kapcsolatba kerülő emberek véleményét. Az eddigi elszámolás elmaradt, ennek ellenére hatalmas fölénnyel vezetnek!!!!  Az hogy valódi civil szervezet nem jutott be, sajnálatos jelenségnek tartom, hisz ezek az önszerveződő csoportok fontos elemei lehetnének a helyi társadalomnak, és a falu szellemi épülésére (pl.: TETT Egylet) hasznos tevékenységet folytatnak. Igaz a suttogó propaganda ezt a nevet is lejáratta, és mint valami üldözendő bűnbandát emlegetik!

Az adatok tükrében, választási szempontok Bárdudvarnokon:
1.     Régebben is volt képviselő, tehát legyen most is.
2.    Ismerem a nevét, sőt már a nagyapja nevét is ismertem
3.    Szép a traktora

A másik számomra nagyon elkeserítő és egyre csak gyűrűző jelenség – és ezt egy facebook vita még jobban kidomborította –, az a hatalmas megosztottság, gyűlölet, bizalmatlanság, gyanakvás, jó indulat hiánya, ami irányunkba és minden ellenségnek kikiáltottakra süt. (lásd obszcén, sértő szavakkal való dobálódzás tiszteletben álló emberek felé, vagy említhetném az autónk leköpését is egy helyi felhergelt fiatal által, aki előző évben még készségesn segített nekünk). Úgy gondolom az eredmény is ezt tükrözi. Számtalanszor tapasztalom, hogy olyan emberek fordulnak el tőlünk, akik nem is ismernek, soha még csak nem is beszéltek velünk, ellenben már találkoztak olyan emberrel, aki már fényképet is látott rólunk, de véleményük az már van. Ezt előítéletnek hívják. Lassan (ill. gyorsan) bűnözőnek kell éreznünk magunkat. Nem számít a falu közös asztalára letett sok nívós, (nem államilag kötelezően kiadott, állami pénzből támogatott), kulturális esemény sem, melyen akár az imidzs-rombolóink gyerekei is részt vettek. Ez a mesterségesen és mesterien kialakított főgonosz imidzs kegyetlen, de egyben kényelmes megoldás. Ilyenkor a tőlünk jövő segítség vagy tanács támadásnak, okoskodásnak számíthat. A kritika – talán mindenki magából indul ki alapon –, irigységnek minősül. A hivatal teljes információ stoppal élhet irányunkba, nem kapunk körleveleket sem. Kérdésekre a vezetőtől kapott válasz „azért mert így gondolom”, vagy „nem szeretek vitázni”.

A MEGOSZTOTTSÁG, „TI”MEG „MI” VESZÉLYES BÁRDI JELENSÉGE:
A MI akik szeretjük egymást, és fél óránként elrepül a fejünk felett egy béke galamb, és a TI akiknek a lába már félig a pokol (börtön?) tornácán egyensúlyoz és a békegalambtól már csak egy pottyantás telik a fejetekre.

Összegzés:
Szomorúan hiányolom a becsület, erkölcs, barátság, bizalom meglétét!
Tapasztalom viszont az érdek, ok nélküli gyanakvás, rágalmazás, őszintétlenség, sértettség, hűtlenség (árulás) jelenlétét.

A Faluszínházbeli kedvenc darabom záró mondata egyre többször motoszkál bennem:
„Én nem akarok többé gyerekek közt élni! ... Nem akarok többé felnőttek közt élni! ...Nem akarok debreceni diák lenni!!! Az én édesanyám azt mondta: LÉGY JÓ FIAM, LÉGY JÓ MINDHALÁLIG! De minek?...

(Móricz Zsigmond nem bárdi szavazó)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése