2016. január 5., kedd

A Köz meghallgatása


Azért írok ebbe az újságba és nem a faluújságba, mert tavaly kihúzattak (nem a szerkesztő) a cikkemből egy általam fontosnak tartott részt, ezt cenzúrának gondolom. Szerkesztőjének köszönet az eddigi munkájáért és a cenzúra mentességért.
A KÖZ MEGHALLGATÁSA
Elmentem a bárdudvarnoki közmeghallgatásra, ahol a képviselők beszámolóján kívül, a köznek is lehetett a falut érintő fontos kérdéseket feltenni. A köz, és "köz-munkások" aránya kb. fele-fele lehetett. Én három kérdést tettem föl. Az első: Mi a terv a Faluházzal és lesz-e ott egy közösségi eseménynek teret adó helyiség, ahol legalább 50 ember elfér. Pl.: filmklub, Ifi klub, nyugdíjas klub, táncház, farsang, rajz szakkör, foltvarró szakkör, civil szervezeteknek teret adó hely, stb.… A válasz az volt, hogy pályáztak egy önkormányzati hivatalnak teret adó pályázatra, de ez nem nyert. Most egy kongresszusi központnak helyet adó pályázatot adtak be. A kérdésemre megnyugtató választ nem kaptam. Véleményem szerint fontos lenne, hogy egy ilyen hatalmas és nívós épületben legyenek közösségi terek is, egyelőre talán az ideiglenes orvosi rendelő fölötti tetőtért lehetne erre a célra használni, minél előbb, hisz a nevében is benne van: FALUHÁZ… a falunak a háza.
Második kérdésem az volt, hogy a megmaradt szociális pénz mennyi volt, amit csomagok formájában szétosztottak karácsony előtt minden bárdi család közt. Összegszerű választ nem kaptam, de úgy tudom az egyik képviselőtől, 5 millió Ft-ról van szó. Elmondtam, hogy igazságosabbnak tartottam volna, ha ezt az összeget csak az igazán rászoruló családok közt osztják ki, hisz akkor sokkal több pénzből kaptak volna egy igazán szép nagyvonalú, hasznosabb segítséget (pl.: centrifuga, mosógép stb.) és talán nem csorbul a többi ember boldogsága sem, ha néhány kiló lisztről, sóról és mosogatóról le kell mondania. A facebook-on meghirdettem, aki úgy gondolja, felajánlhatja a csomagját. Kb.: 400 családból 4 felajánlás érkezett. Köszönjük!
Harmadik kérdésem: Kik fognak lakni a szociális vályogházakban? Válasz: A négy házból kettőbe fognak beköltözni. Miután megkérdezte a polgármester úr a jegyzőtől, hogy szabad-e elárulni, kik azok, majd a jegyző azt mondta szabad, így a szerencsés pályázókat is megtudhattuk: az egyikbe Koller Tamás egyedülálló fiatal, a másikba Garai Zsófia egyedülálló fiatal. Úgy tudom, többen is pályáztak, de ők visszaléptek. A szociális ügyekkel foglalkozó képviselő azt mondta, hogy olyan erős a nagycsaládosok közti összetartás, hogy nem akarják otthagyni a családjukat. Örvendetes lenne, ha nem állna üresen a másik két ház sem, hisz biztos találni itt Bárdudvarnokon, de a közeli településeken is jócskán igazán rászoruló, nagy családost, akik miatt kitalálták az egészet (pl.: akik építették, biztos azok közt is akad). A papírtenger kitöltésében is biztosan szívesen vennék a segítséget. Bár a ház alapterülete (kb.: 50 m2), kicsi több gyerekes család elhelyezésére. A kérdésemre, hogy az egyik képviselő miért emelte meg a szociális házak lakbérét (amit a többiek is megszavaztak) azt válaszolta, hogy érezzék, hogy az övék és jobban vigyázzanak rá. Az én véleményem az, ha épül egy szociális ház, (ami az önkormányzatnak nem került pénzébe) akkor annak, aki odaköltözik - mert rászorult, - az szegény. Ha szegény, akkor néhány ezer forint is számít, és a képviselő (aki őket is képviseli) gesztusa sem éppen a segítő szándékról árulkodik. Erre a képviselő azt mondta, hogy neki is számít pár ezer forint. Szerintem attól, hogy felemelik a lakbért még nem fognak jobban vigyázni a házra, ez független ettől. Miért az az első, hogy feltételezzük, hogy nem fognak vigyázni rá? A ház szép, kár, hogy a sarki ablakok nem nyithatóak (nyáron üvegházhatás). A ház átadón ott voltam, ahol az államtitkár méltatta a vályogházas kezdeményezést, majd a gyümölcsfa ültetése és casino tojás elfogyasztása után elment a fekete autóval. A „kivitelező cég” = közmunkások a vályogvető sátor hűsében, az utca túl feléről figyelték a ceremóniát. Én úgy tudom, ez a program két hasznos dolgot céloz meg. 1: munkát ad = vályogvetés 2. A házat igazán rászoruló, lehetőleg nagy családok, esetleg elváltak kapják, akiknek gyerekei aztán akár az iskolánkat, óvodánkat is megtöltik. Ha beindul a „projekt”, akkor a környező települések is kedvet kapnak, lesz munka (vályog vetés) és belakják a házakat is. Így csak egy folyóiratban mutogatható díszberuházás.
A közmeghallgatás hangulata nem tetszett. Az igazán fontos kérdésekre nem kaptam konkrét választ. A képviselők beszámolója mellett hiányoltam az összeférhetetlenségi bizottság kulturális és gazdasági felelőseinek beszámolóját, igaz, hogy ott sem voltak. Úgy láttam, a közönség jó része is a cinikus megjegyzéseket értékelte jobban és csak a cirkuszért jött, az, hogy pl.: mi lesz a faluházzal, nem érdekelte őket. Pl.: az egyik közmeghallgatottat, aki nem tágított a konkrét válasz megkapásától,„az egyik képviselő úgy próbálta „viccesen” leállítani, hogy a mellette ülő rendőr pisztolyának használatára gondolt”. Azóta már elnézést kért. A pisztolyt ezek után többen is emlegetni kezdték. A fényképezés sem tetszett sokaknak, egy civilben, a közönség soraiban lévő rendőr pl.: azt mondta, csak az épületet szabad fotózni, embereket nem, majd amikor a rokona emelkedett szólásra, elővette a mobilját és levideózta, mint egy családi eseményt.  Elnézést, ha nem ismerném azt a törvényt, hogy civil ruhás rendőrnek szabad a testvérét videózni közmeghallgatáson, civil ruhás civilnek meg nem szabad fotózni a nem testvérét közmeghallgatáson. Kaposmérőben a tv közvetíti a testületi üléseket. Elnézést, ha nem ismerem a törvényt, és a mérőiek követnek el törvénytelenséget, akkor felhívom a büntetés-végrehajtók figyelmét, intézkedjenek!
Így év elején három kívánságom van.
1. A közügyekbe mindenki bátran szóljon bele, ha úgy érzi, van értelmes mondandója, ötlete a faluval kapcsolatban, ne csak szűk körben kritizáljon, ha véleménye van, jöjjön el - ne csak a cirkusz kedvéért! - és mondja el, ha nem jön el, akkor meg ne füstölögjön. Véleményszabadság van, ha jól tudom.
2. Nem szeretnék olyan társadalomban élni, ahol a szociálisfa megszavazásánál felmerül, hogy x.y. miért rejtvényújságra költi a pénzét a postán. A szegényekbe, nyomorultakba mindig könnyebb belerúgni, hisz őtőlük nem függünk. Ők függenek a többiektől, pl.: kapnak-e „zsíros” közmunkát. Senkinek semmi köze hozzá, hogy a saját pénzét ki mire költi! (Kivéve a közpénzt!) Mi lenne, ha mindenkit lesnének, akik náluk gazdagabbak!
3. A következő közmeghallgatáson jobban szeretném, ha a közt érintő pályázatokról annak benyújtása előtt kapnánk tájékoztatást és közös megbeszélés, mérlegelés tárgyát képeznék, nem kész tények formájában értesülnénk róla. Jó lenne, ha legközelebb a képviselők kapnának vastapsot, akik a SAJÁT véleményük mellett kiállnak, és a közt képviselik, és nem a rendőr, aki megvédte a hazát (Bárdudvarnok népét) a menekültektől.
Mindenkinek azt kívánom, amit magamnak is, és szeretném, ha mások is azt kívánnák másoknak, amit maguknak is kívánnának!

Bárdudvarnok, 2016. január 5.



Beiczer Judit, közleány


***

"...ott volt a postás, a rendőr…" a Rossz vér című albumról





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése