2014. október 10., péntek

Andor István bemutatkozása



„Tiszta BárdUdvarnok, Rendes FaluHáz”


Kedves Emberek! Hé’ Evry-Bárdi!


Andor István vagyok, bemutatkozom:
Bárdudvarnokon élek közel negyed évszázada, majd’ egy negyvened évezrede.
Itt születtek gyermekeim, ide köt a munkám, a barátaim, védőnőim, a hittantanárnőm, a családom segítői,
és a sok gyökér, amivel e földben lábamat megvetettem.
Nagycsaládos vagyok, úgy érzem, az egész falu a családom!
Diplomám szerint üvegtervező iparművész vagyok, sok szép templom és lakás ablaka dicséri kezem. Több civil szervezetben van vezető tisztségem. A Goszthony Mária Alapítványban a község elmúlt 150 évének az örökségét ápolom, és az ország egyetlen üveg alkotótelepének működésében veszek részt, ami nagy megbecsülést hoz a falura. Két éve az Emberi és Természeti Erőforrások Kerekasztalának vezetője vagyok. A Bárdudvarnoki Kulturális Hét / Zselic Lelke Fesztivál kezdeményezője, főszervezőjeként. E program kedvelt eleme a Faluszínház előadásai, ami a falu apraja-nagyjának rengeteg vidám perccel és meghitt, szívbemarkoló pillanattal gazdagította a lelkét. Szeretek segíteni a szépkorúaknak. Szeretem a kutyákat, és a virágokat.
Szeretnék bekerülni a testületbe, hogy minél többet tehessek zseb’ az Emberekért!

Gondolataim Bárdudvarnok Közügyeiről:
A Falu-Közösség újraépítése, a közhangulat megjavítása a legfontosabb dolog! A hatalom érdekében mesterségesen ásott árkokat be-, és a mesterségesen keltett gyűlölködést el kell temetni! Legfőbb eszközei ennek a közösségi alkalmak teremtette őszinte beszélgetések és nyílt viták. Az anyagi értéknél, millió forintoknál sokkal fontosabb az emberi kapcsolatok értéke. A Falu Lelkét – a Hely Szellemét – elő kell csalogatnunk, mert elbújt az erdő mélyére!
A Falunapot a falu teljes lakosságával együtt kell megtartani, ami a közös nagy ünnepünk kell, hogy legyen! Mindenkinek egy tál étel járjon a nagy közös húsosfazékból, a nagy közös kasszából véve a pénzt! A Falunap mindenkié, a megnyitón minden társadalmi csoport képviselői legyenek fenn a pulpituson, az egységet és az egyenlőséget jelképezve!
A Vidék felemelése: ugyanolyan minőségű élet jár a vidéki embereknek, mint a nagyvárosiaknak.
Mesterséges Centralizáció politikája helyett a község sajátosságainak megfelelő decentralizációt kell végrehajtani! A lakosságnak rossz, ha egy központi községházára van minden bezsúfolva, közben a többi közösségi ház üresen áll, mert a kulcsát a hivatalban nem találják, vagy más módon lehetetlenné teszik a működést, pedig van rájuk igény, élettel lehetne megtölteni azokat is.
A Segítő Önkormányzat eszméjének megvalósítása a célom. Nem az Emberek vannak az önkormányzatért, hanem az önkormányzat van az Emberekért. Valódi, Szolgáló Önigazgatás legyen a Hatalmaskodó Helyi Hatóság Helyett! minden társadalmi szereplőt be kell vonni a párbeszédbe! Az önkormányzat érdeke és az emberek érdeke nem különülhet el!
Fontos, hogy Bárdudvarnokiak dönthessenek, döntsenek a saját ügyeikben a falu sajátosságaira, történelmére, az itt lakók összetételére, életmódjára figyelemmel!
Jó döntések a testületben akkor születnek, ha a döntnökök (Dömdödömök) azonosulni tudnak azokkal az ügyekkel, amikben döntenek, nem letudandó aktaként kezelik a falu problémáit. Empátia, jóindulat kell!
A demokrácia hiánya, az információ hiány a rossz döntések okozója. Ne csak egy szűk baráti kör tudjon a falut érintő új dolgokról, és ne csak ez a kör döntsön!
Ne csak a pénz és a vállalkozói szemlélet uralkodjon, helyette a hús-vér emberek életét kell jobbá tenni. Olyan képviselők kellenek, akik értik, érzik, mi a „bárdudvarnokiság” – az egy külön fogalom!
Az önkormányzat a helyi társadalom összetartója, szolgálólánya, tyúkanyója legyen! A helyi kezdeményezések és helyi vállalkozásokat segítése, juttassa előnyhöz. Az önkormányzat a helyi lakosok, földművelők, kisvállalkozások érdekeit képviselje az idegen és erős földbirtokossal, közműszolgáltatókkal, kivitelező cégekkel szemben!
Tervszerűség a fejlesztésekben. A választási kampány időszakán kívül is legyenek programok, építkezések, folyamatosan az öt év alatt! Hosszú Távú Koncepció kell. Nem a hirtelen ötlet, a véletlenül előkerült pályázat, a kivitelező érdeke szerint legyen fejlesztés, hanem megfontolt elgondolások, elvek mentén. A kitűzött célokhoz kell a pénzt megszerezni! Ebben segít, ha a testület mellett döntés-előkészítő szakértő csapat működik. A közösséggel jól átbeszélt elképzeléseket érdemes csak megvalósítani, különben nem lesz közös az öröm, nem lesz áldás azon, bármilyen nagyértékű is a beruházás. Minden fontos, nagyobb horderejű döntésbe előzetesen be kell avatni a nyilvánosságot, nem a kész tényeket kell tálalni!
Segítség, Igazságosság, Hasznosság - 
Elképzelés, Elhatározás, Megvalósítás

Az adózást igazságossá kell tenni! A jogszerűtlenül, erkölcstelenül beszedett adót vissza kell fizetni! Olyan önkormányzati működés, szolgáltatás kell, hogy a bel- és külterületi lakók, a nyaralók, a vállalkozások mind méltányosnak tartsák az adó mértékét!
Üvegzsebbe a közpénzt! Az önkormányzat működése, a közpénzzel, közvagyonnal való műveletek át-láthatóak legyenek! Minden közérdekű adat legyen nyilvános az interneten, és legyen részletes negyedéves írásos beszámoló. Ez a minimum! A fejlesztések menetét egy társadalmi szervezet felügyelje, hogy minden forint hasznosuljon, és ne vesszen el a sűrűben, hűtlen kezelés vagy figyelmetlenség miatt!
Orvosi ellátás folyamatosságát helyben biztosítani kell, meg kell akadályozni, hogy a falu orvos nélkül maradjon. Egy ilyen méretű és szerkezetű településen helyben lakó orvos kell! A védőnőnek a fizetését a törvényes szintre kell emelni!
Az óvodában és az iskolában legyen egészséges, finom étel a gyermekeinknek!
Szűrővizsgálatok megszervezésével kell a lakosság egészségi állapotát megőrizni, életkorát meghosszabbítani!
Iskola óvoda vonzóvá tétele: személyi és szakmai megerősítés, frissítés kell! A pedagógiai programok legyenek a helyi igények és lehetőségek szerint újragondolva a falusi embereket bevonva! Az iskola és az óvoda ügye nem csak az éppen odajáró gyerekek szüleinek az ügye, hanem az egész falué. Ne vigyék el a gyerekeket, mininél több gyerek legyen itt, nehogy az új épület üres maradjon!
Tudás legyen a hatalom! Be kell vonni azt a jelentős szellemi teljesítőképességet, ami Bárdudvarnokot jellemezte még pár éve, és most parkoló pályán van. Be kell látni a döntéshozóknak, hogy a mandátummal együtt nem kaptak több észt, bölcsességet. Bűnt követ el az önkormányzat, ha szűk bűvkörén belül marad. Le kell mondani a hatalom egy részéről az ész részére! Tudjuk, hogy kiműveletlen emberfők sokaságában van a hatalom ereje! Viszont kiművelt emberfők sokaságában van a Haza ereje! A helyi emberi erőforrásból kell meríteni!
Munkahely, közmunka, jövedelem. Ahova lehet, helyiek kerüljenek állásba!
Az önkormányzati munkahelyek alkalmasság alapján legyenek elosztva, a szociális támogatások rászorultság szerint Igazságosan. A közmunkából ki kell menteni akit csak lehet, minél hamarabb, rendes munkahelyre rendes bérért! Helyi Vállalkozásokat kell segíteni, hogy minél több embert tudjanak foglalkoztatni!
Szólás-, vélemény-, információ-, és vallásszabadság kell! Gondolatrendőrséget és a cenzúrát meg kell szüntetni! Független sajtó kell! Az önkormányzat egyformán szolgáltasson, ne tegyen különbséget a személyes hű(bér)ség, politikai vagy vallási alapon.
Külterületen élők egyenrangú falulakók legyenek, egyenlőségre kell törekedni a településrészek között. Kihelyezett képviselő-testületi ülésen meg kell kérdezni az embereket!
Természetvédelem és környezetvédelem: ne az önkormányzattól kelljen védeni a lakosságnak a száz éves fasorokat! Fel kell készíteni a lakosságot egy környezetbarát szennyvízkezelő rendszerre való átállásra!
Kastélyt vissza kell szerezni a falunak! Jogi lehetőségeket és minden eszközt ki kell használni ezért. A régi, szép épületek megmentésére az önkormányzat pénzéből áldozni kell, külterületen is, magánterületen is. Az idős, szegény tulajdonosoknak segítséget kell adni, Tarthatatlan, hogy amíg fölösleges új beruházások vannak óriási pénzért, a falu múltja eltűnik. A pénzt el kell osztani!
Testvér-települési kapcsolatokat új alapra kell helyezni! A székely zászlót fordítva felhúzni nem elég a bezárandó iskolára, a hazaszeretet jeleként! A csókos körnek Csíkszentkirályra szervezet titkos utak helyett az egész lakosságot sorra kell venni! Ütemezni kell, hogy a régi kapcsolattartók mellett új ismeretségek is köttessenek! Testvér-önkormányzat helyett testvér-falut!
Új kapcsolatokat kell kiépíteni: Goszthony Mária miatt Assisi, az üvegművészeti okán a finn Nuutajärvi, a birkászat és az ide költözöttek miatt egy holland falu, és így tovább…
Bárdudvarnok jó hírét és a térségben régen elfoglalt vezető helyét vissza kell szerezni a helyi értékekre építő Bárdudvarnoki Kulturális Hét / Zselic Lelke Fesztivál támogatásával.
BeerSeeWalk koncert: 2010. augusztus 21. után, négy év önkormányzati cenzúra után újra legyen a Bárdudvarnoki Kulturális Héten! A fiataloknak életkoruknak és ízlésüknek megfelelő elfoglaltságot kell adni!
Gondoljunk csak bele: egy élet hosszat fogunk itt sokan leélni, saját magunknak teszünk jót, ha ezt békében tesszük” (K. Kata)
Választás után azonnal:
1.     Össze kell hívni az egész falut, hogy mindenki elmondhassa a magáét!
2.     Az első testületi ülést külterületen kell tartani. Jelképes üzenet.
3.     Az adórendeletet az új szempontok mentén kell módosítani az igazságosság és a hasznosság szerint.
4.     Az új Ötéves Tervezéshez az ötleteket be kell gyűjteni magánszemélyektől, társadalmi szervezetektől, vállalkozásoktól, a jövő évi költségvetést már így kell megalkotni!
5.     Bölcsek tanácsát életre kell hívni, szakértőket kell bevonni, bizottságokat kell alakítani

„A lelkem ezért közvagyon, és ezért szeretnek oly nagyon!”
Andor István


 további információ: http://7478.blog.hu/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése