2014. október 16., csütörtök

Permanens téma: a Választásról

Berkesi Gyula levele

Feladó:                             Gyula Berkesi
Küldve:                             2014. október 16. 18:08
Címzett:                            bardudvarnok.info@gmail.com
Tárgy:                               Kérlek, tedd közzé!

Permanens téma: a Választásról

A bárdudvarnoki és más helységek helyhatósági választással kapcsolatos jelenségeit vizsgálva, az alábbi feltételezéseimet szeretném itt közreadni, esetleg közbeszéd tárgyává tenni.
A magyarországi társadalom jelentős része, lételméleti vákuumban, szakrális alapjától még mindig megfosztottan szavazott!
E hideg és rideg, látszólag érzelemmentes kijelentést kívánom vázlatosan, Bárdudvarnokra vonatkozóan közreadni. "Minden dolog lényege, annak története". (Engels)
1.    A választók több mint fele távol maradt, nem szavazott! A miértre számtalan magyarázat lehetséges. Érdemes a gondolattal játszani.
2.    Tény, hogy az országgyűlési választásokon többen éltek választójogukkal. Akik, akkor szavaztak és most nem, - miért?
3.    A bárdudvarnoki élettérben, a választópolgárok részéről nem volt érzékelhető igény, hogy megismerhessék a jelöltek programjait.
4.    Mintha a választópolgárok nagy tömegeinek, – látszólag – nincs is igénye, hogy képviselőinek legyen programja?
5.    Mintha, sajátos kishitűségnek lehetnénk tanúi!?
- Mindegy! - Úgysem ránk van bízva! - Majd csak lesz valahogy!
- Úgysem változik semmi!
- Széllel szemben nem lehet...! - Stb.

Megállapításom:
Tisztelettel adózva az itt valaha élő és becsülettel munkálkodó Ősök lelkének és szellemének, elsősorban az Ők becsületének és a HELY SZELLEME iránti tiszteletem okán mondom az alábbiakat.
A Bárdudvarnoknak nevezett közigazgatási terület, csak mintha "egység", helyesebben "nemegység", s főleg nem közösség színtere. Egyenlőre, csak lakóhely!
Ezen, - egyenlőre csak - lakóhelyen, kialakulni látok egy "mintha" kommunikációs módot, mely valójában: "nemkommunikáció"! Kialakulni látszik egy szűk kör, akik "mintha" nem szeretnék, hogy a "hely"-et érintő terveik a közbeszéd tárgyává legyenek?
E szűk kör méltán nevezhető "mintha" szubkultúrának! E szubkultúra "mintha" saját képére próbálná formálni környezetét, mely törekvés akár helyes is lehetne, ha valódi értéket képviselnek!

E sorok írója 2006-ban, kézhez kapott egy "FALUHÁZ" című "TETT" kiadványt, melynek két vezércikkét Bánkúti Melitta és Mester Judit írták! A kiadványban egy ma is időszerű téma: "Környezet - Kultúra" címen, Andor István tollából olvasható. A "Vitairat - Javaslat" első pontjában a falu "Önmeghatározása", mint sürgős feladat jelentkezik!
- Megtörtént!?
- Nem történt meg a vita, a falu identitásválságban van!

Folytatom!

Berkesi Gyula


Frissítés!!!
Folytatás: http://bardudvarnokinfo.blogspot.hu/2014/10/permanens-tema-valasztasrol-2.html




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése