2014. október 24., péntek

Bárd - Drog 1


A helyi drog-problémával kapcsolatos elgondolkodtató facebook beszélgetés a Bárdiak csoportból:
https://www.facebook.com/groups/188178224526490/permalink/894459210565051/ 
Szerkesztőségi véleményt később közlünk!!!

LEGUTÓBBI TEVÉKENYSÉGEK
Kedves Bárdi Titánok (Ifjak)!
Arra kérlek benneteket, ha van rá mód és lehetőség, akkor ne reggel a buszotok indulása előtt vegyétek, illetve áruljátok azt a kib…-t kábszereteket a bolt előtt illetve a buszmegálló mögött!!!!!

Ui: Ha én kapom el, aki ezt csinálja, annak garantálni tudom a 10-15 évet a dutyiban, ha a gyerekemnek adja, akkor jog ide, jog oda személyesen dugom fel a szemetét a seggébe!!!!!!!!!!!
Akinek nem inge nem veszi magára, mert mától azon leszek hogy akiről vagy akikről szó van meglegyenek és megkapják a jutalmukat!!!!!!
Baráti üdvözlettel!
  • Fehér Sándor Segítek....
  • Erika Semostyán Egyenes, korrekt!!!! Hogy mik vannak! Csak csodálkozom, hogy pár év alatt hová jutott ez a falu!
  • Róbert Szakács Ezekkel drasztikusan kell bánni mert másképp nem édtik meg!!!!!!!!!
  • Judit Horváth Ez az Ati, mond meg a frankót.
  • Judit Horváth Amúgy meg van egy csomó idióta fiatal a faluba. Csak szivják a füves cigit meg isznak, ahhoz értenek. Máshoz úgysem.
  • Erika Semostyán Istenem!!! Csak kapkodom a fejem!!!! Remélem ezek az "ifjak" nem a mi ovinkba jártak!  
  • Varga Dóra De Erika néni, a nagyrésze igen!
  • Erika Semostyán Elájulok rögtön!!!
  • Varga Dóra Hàt elégsok fiatalnak ez jelenti csak az életet " Drog-droggal"..
  • Erika Semostyán Szép kis jövőkép mondhatom!
  • Ádám Biszvurm Erika néni nyugodjon meg nem az óvodában romlott meg egy generáció..hanem azokkal a szülőkkel akik nem tudják,és nem is érdekli őket,hogy éppen tizenéves kislánya/kisfia hol tölti az estét,éjszakát és épp kikkel mit csinál.. 
  • Erika Semostyán Köszi Ádám!!! Azért bíztam a pedagógiai tudásomban. De akárkiről is légyen szó, szégyellje magát , és az a szülő is, aki nem törődik a gyermekével. Igen, igaza van Paréj Attila-nak, mert a jövő nemzedékét viszont károsan befolyásolja az ilyen fiatalok mentalitása. Kérdem én: ezek után milyen felnőtté válnak?? Kérlek Benneteket régi ovisaim: Soha, de soha ne keveredjetek ezeknek az embereknek a társaságába és kerüljétek a káros szenvedélyeket!
  • Norbert Herke Vissza kéne állítani a sorkatonaságot!
  • Andrea Füzi Nahát! Mit olvasok itt? Hihetetlen mennyit változott a hely (és a fiatalok), mióta eljöttem onnan. Norbinak igaza van a sorkatonaság visszaállításával kapcsolatosan... 
  • Kis-Pál Gabriella Bocsi, de azért ne tekintsük már egy fertőnek a falunkat!!! Ez a probléma országos szintű! Attila, szerinted mivel lehetne segíteni 'szegénykéken' ?
  • Andrea Füzi Ez nem is annyira (kifejezetten) lokális probléma, inkább generációs...
  • Mihály Horváth Nem kell sorkatonaság! Nincs pénzem hetente. Azért gondoljatok bele (mennyi pénzt elhoztunk otthonról az idő alatt). Ha tudod kik azok Attila,keresd meg a szülőket és hívd fel a figyelmét,figyelmüket. Annak a srácnak van igaza,aki a szülőket hibáztatja. Oda kellene figyelni,mikor mit csinál a csemeténk.
  • Judit Horváth Hát bizony sok a neveletlen hülye gyerek.
  • Judit Horváth A köszönésről inkább nem is beszélek Csak a cigi meg a pia, ahhoz értenek, meg tönkre tenni mindent. Azt nagyon megtanúlták. Kinek milyen a gyereke olyan a szülője.
  • Mihály Horváth Judit! Ez azért kicsit durva, attól még a szülő lehet normális,mert az idióta csemetéje azt hiszi,hogy ő a menő,meg stb... De akár milyen rendes a szülő, ránézhetne kicsikéjére. Aztán Unicef törvény ide-oda,jól kipofozni. Némelyiknek ez hiányzik semmi más. (na puszillak,megyek a dögöket megetetem)
  • Judit Horváth Na jó egy két kivétel van.
  • Judit Horváth De a többség akkor is olyan. 
  • Herzsenáth Melinda Azt gondolom most is, mint minden más esetben itt is tisztelet a kivételnek. Egyetértek a Gabival, hogy azért ez a probléma országos és ettől még nem fertő a falu ..........
  • Judit Horváth Pl. Mérőbe a tök idegenek tudnak köszönni, itt a faluba meg bunkók a fiatalok.
  • Beiczer Judit Javaslatom: Mivel ez fontos probléma, hétfőn az alakuló testületi ülésen vegyék napirendre! Mi lehet a jó megoldás? (Mielőtt még a rendőrök, katonák és egyéb egyenruhások akarnák megoldani.)
  • Bella Zsuzsa Judit szerinted a testületnek kellene reggelente razziát tartani a buszmegálló környékén???
  • Judit Horváth Én ezt nem mondtam.
  • Bella Zsuzsa Nem neked írtam!
  • Mathe Gaspar A szülőknek annyit, hogy a gyermek tekintetén azonnal látszik a kábitószer. Nem tud tartósan egyirányba tekinteni. Lehet, hogy a két pupilla nem lesz egyforma. Illetve a pupilla nem kerek, hanem betüremkedéseket kaphat kábitószer fogyasztása után.
  • Mathe Gaspar A bal lapocka mellett érdemes masszírozni a nem dohányzókat, mert ott kb. középen van a rossz levegő pont, ami marihuanara utal. Sajnos hosszútávú hatásaiban súlyosan sérül az idegrendszer, és nagyon nehéz helyrerakni. Apukák adják az agy - idegrendszert, anyukák a gyomor - bél és végtagrendzsert a gyereknek. Érdemes meggondolni, hogy csak a dohányzás hány első gyereknek okozott már szemüveget..... MIt fog okozni a drog? Szép estét! Gazsi
  • Beiczer Judit Akkor van baj, ha már csak razziában, katonaságban, kizárásban, "ezek a hülye drogosokban" tudunk gondolkodni. Segíteni kell nekik is pl:drog megelőzésről előadás (és nem csak lázcsillapításról), értelmes munka adás stb. A testületnek igenis dolga ezzel a problámával foglalkozni. A szembehunyás, elhallgatás csak tetézi a bajt. A szőnyeg alá söprés nem jó politika.Ugyanúgy a mi falunk lakói a drogos fiatalok, mint a Mikocsi Robi,a "normális fiatalok" (mert mostmár ilyen kategória is van). Mindenkivel egyformán kell foglalkozni, mert ez így csak megint gyülölködéshez vezet, amit én már egyre nehezebben viselek.
  • Beiczer Judit http://talaldmegonmagad.blogspot.hu/.../vekerdy-tamas...
    Szeretettel köszöntök mindenkit ! Ezen a blogon velős mondásokat , idézeteket, megszívlelendő tanácsokat szeretnék megosztani veletek. Valamint azoknak a könyveknek a kivonatait, lényegét , amelyek egyrészt közel állnak hozzám , másrészt fontos dolgokat világítanak meg életutunkon , személyiségfejlő…
    TALALDMEGONMAGAD.BLOGSPOT.COM|FORRÁS: LAKBERENDEZÉSI ÖTLETGYŰJTEMÉNY
  • Bella Zsuzsa Judit! Segíteni csak azon lehet, aki maga is hajlandó elfogadni a segítséget és változni akar!Szerintem senki nem gondolkozik itt katonaságban, te magyarázod ide ezeket a dolgokat. Az illetékes már megszervezte a drogmegelőző előadást, de oda sem azok mennek el akik érintettek a témában. Senki nem zár ki senkit és nincs gyűlölködés irányukban, ez csak a te hozzászólásaidban jelenik meg. Te megpróbáltál segíteni ezeknek a drogos fiataloknak? A TETT egylet is nyugodtan szervezhetne előadásokat a drogokról és akkor talán te is jobban belelátnál ezekbe a dolgokba. A nevében is benne van, hogy TETT, talán ti tudnátok tenni valamit ez ügyben és nem csak tologatni a dolgokat másra! Nagyon jó ez a facebook, itt aztán mindenkire lehet sarat dobálni és kritizálni!
  • Bella Zsuzsa És aki árulja a drogot, szerintem megérdemli, hogy a rendőrség foglalkozzon vele! Egyedül nekik van joguk ez ügyben intézkedni!
  • Judit Horváth Ez így van Zsuzsa.
  • Beiczer Judit Nem a drog árusról van csak szó, persze, hogy ez rendőr ügy. A mi drogozó fiataljainkról van szó. Nem sárdobálok, azért fontos a fb, mert itt van nyilvánosság. Sokan olvassák, van aki hozzá szól, van aki csak hallgat.A Tett egylet pl szervezett olyan ifjúságnak való programokat, ami az ő korosztályuknak megfelelő pl:Beer See Waalk koncert.(ez is prevenció) Ezt az önkormányzat a következő évban betiltotta. Foglalkoztattunk művészeti munkával pl 2 fiatalt és nagyon jól dolgoztak, semmi baj nem volt velük. Továbbá mindig próbálunk olyan programokat szervezni, hogy ez a korosztály is kapjon (ha engedik) . Az jó, ha Attila felhívja a figyelmet erre a problámára, de se a megoldás, se a stílus nem tetszik. A 80 like jelzi, hogy sokakat foglalkoztat ez a kérdés, számomra csak az szomorú, hogy olyan országban és faluban élünk, ahol a Kis-Pál Gabi féle vers 3like, a rendőri fenyegetés, pedig 80. A testület miért ne foglalkozzon a témával?
  • Bella Zsuzsa Foglalkozhat a témával, de nekik kellene ezt megoldani? Tőlük várjuk mindenre a megoldást?Első körben talán a szülő felelőssége, hogy a gyereke ilyen helyzetet teremtett magának. Te milyen megoldást tudnál erre javasolni Judit? Mert tőled javaslat még nem érkezett! A mi drogozó fiataljainknak nevezed őket, de nem hiszem, hogy beszélgettél velük valaha is erről a témáról! Én is félek szülőként, hogy a gyerekeim ne kerüljenek ilyen helyzetbe, és ezért meg is teszek mindent! És itt kezdődik szerintem minden!
  • Bella Zsuzsa Attól függetlenül lehet, hogy beleesek ebbe a körbe, mivel nem tudom követni a gyerekeimet mindenhová, de bízom bennük és remélem, hogy jól ismerem őket. Neked is van egy lányod, te is azt hiszem csak reménykedni tudsz.
  • Andrea Füzi Azt gondolom, hogy ezek a gyerekek (merthogy ők még gyerekek szerintem), nem mérik fel tettük súlyát. Nem igazán tudatosodik bennük, hogy a fogyasztásért is és a terjesztésért meg pláne, súlyos börtönéveket kaphatnak. Ezt kellene valahogy tudatosítani, mert a megelőzés ugye a használóknak már nem aktuális, és nem is hatásos, esetleg annak aki nincs benne.
    Én úgy tudom, aki már komolyan csinálja a dolgot, annak drasztikus környezetváltozás kell! Ki kell szakítani abból a közegből, ami rossz hatással van rá. Ott a fejére olvasás, a szép szó már nem hat. Eszemben sincs ítélkezni, hiszen ahogy Zsuzsa is mondta, az embet nem lehet állandóan a gyermeke nyomában, azonban annyit megtehet, hogy otthon beszél(get) a témáról vele, elmondja mivel járhat egy ilyen betegség (nemcsak a kábítószer, hanem az alkohol, játék stb.), esetleg videót néz (szemléltetésképpen) és mindenképpen idejekorán teszi mindezt. Én ebben látom a szülők felelősségét, de még ennek megbeszélésével sem zárható ki, hogy a gyerek rossz társaságba kerüljön, legfeljebb csak bízhatunk benne.
  • Paréj Attila Kedves Beiczer Judit ! Mi a problémád a stílussal és a megoldással? Kérdésem ha neked jelzik ebben a faluban ezt a fenyegető problémát, megközelítőleg 10-15 fő amiből 9 fő jóval a 65 év felett van illetve amikor személyesen is észlelik az adás vételt akkor szerinted tartsunk nekik előadást!? Ja és mindezt 1 hét leforgása alatt!!!! Nekem személy szerint nem a fogyasztókkal van a fő problémám hanem az árusítókkal. Nekem el hiheted, hogy ők azok, akik a pénznyereségért képesek akár még kisgyerekeket is bevonni értem ez alatt 6-12 éves korosztályt. Én már láttam olyan lányokat akik 9 illetve 11 évesek, és elég nagy mértékben ki voltak ütve.De szerintem ezt bármelyik mentős is alátámasztja pl: Fehér Sándor is! Hidd el nem kellemes látvány! És bízom abban, hogy bár ki is legyen az, ebben a falucskánkban a terjesztő, mielőbb meglesz. De ha személyesen is szeretnél erről beszélgetni szívesen állok rendelkezésedre!!!! Baráti üdvözlettel!!!!
  • Erika Semostyán Sajnos itt, ebben az esetben az "elvont gondolkodás" már nem segít! Az előadást általában preventív jelleggel szokták tartani. Itt már csak a drasztikus beavatkozás lehet hatékony és célravezető. A kisebb korosztálynak még lehet előadásokat szervezni, talán menthetők lesznek, de annak is mi haszna, ha az igazi kártevők ott nyüzsögnek körülöttük ????(terjesztők és felhasználók). És nem tartom fertőnek ettől a falut, bárki is gondolná, mert igen, ez a probléma valóban országos erejű.
  • Andrea Füzi Egyetértek Erika.
  • Somogyi Ildikó Sajnálattal olvasom, hogy egy ilyen kicsi faluban is megjelentek már a dílerek is (azt eddig is gondolhattuk, hogy alkalmi fogyasztók vannak). Viszont én azt mondom, hogy hasznos lenne szülőknek, kisebb gyermekeknek és azoknak is egy-egy ilyen felvilágosító előadás, akik élnek a kábítószerekkel! A rendőrségnél van olyan lehetőség, hogy előadást tartanak, én középiskolában tanítottam, láttam jó párat, amit a diákoknak tartottak, mindenképpen azt gondolom, hogy hasznos! Mindenkinek!
  • Somogyi Ildikó Nem jó dolog, hogy a kis falvakat is elérte ez a probléma, annak idején a szerb határ mentén, nagyobb városokban volt jelen, a kisebb falvakban, városokban nem volt ennyire jellemző. Ne ítélkezzünk, mert nem tudhatjuk, hogy ki miért próbálta ki, miért ...Bővebben
  • Somogyi Ildikó Én már 1989-ben Szegeden tanítottam, ahol már akkor működött drogambulancia, mert már akkor tele volt "mérgezett egerekkel" a város. Több továbbképzésem voltam, ahol kemény drogos gyerekek mondták el nekünk felnőtteknek, tanároknak, hogy hogyan jutottak oda, ahol éppen voltak. Érdemes lenne mindenkinek egy ilyen életet kicsit látni, főleg azt, hogy egy idő után már talán segítséggel sem lehet belőle kiszállni!!!
  • Somogyi Ildikó Ő például egy elismert ember, akinek nagy tapasztalata van ebben a kérdésben: http://vehir.hu/.../2014.../a-csend-artalmasabb-mint-a-drog
    Nem omlik össze a világ, ha a gyerek kipróbál valamilyen szert – ez a talán meglepő kijelentés is...
    VEHIR.HU
    21 órája · Tetszik · 3
  • Beiczer Judit köszönjük, fontos cikk! (A Vekerdyt is olvassátok, még ha én raktam is föl) Igen lehet, hogy sok fiatal nem a szüleinek nyílik meg jobban, hanem egy idegennek! A kártevők fogalmazást durvának tartom. Attila, a terjesztőket persze, hogy el kell kapni. Szívesen elbeszélgethetünk személyesen is, mikorra kéred a randit?


  • Balázs Péter Vekerdy is jó természetesen Judit, csak jobb lett volna színvonalasabb szöveggondozást találni, mert ez a központozási hibák miatt nehezebben érthető. Plusz úgy tűnhet, mintha Vekerdy Tamás amatőr író lenne.
  • Balázs Péter Nem hinném, hogy kákán keresek csomót. Vekerdyt én is kiváló gyermekpszichológusnak tartom. Éppen ezért lenne fontos, hogy a gondolatai megfelelő tálalásban jelenjenek meg egy olyan helyen, ahol többen esetleg most találkoznak vele először. Vekerdy egyik nagy erőssége, hogy pontosan és közérthetően fogalmaz. A Judit által linkelt blogon nem ez derül ki, mert a blogger kihagy vesszőket, ellenben a szóközöket túlzásba viszi. Ezt a részt pl "Az iskola szorongást kelt és kudarcot okoz a legtöbb gyereknek. Unalmas szippantok egyet-kettőt ! Felelősen állítom : a mai iskola azzal amilyen űzi a gyerekeket a drogok kipróbálása felé." nem hiszem, hogy a többség elsőre értelmezni tudja. Pedig ez az egyik kulcsmondat, és Vekerdy nem így írta le.
  • Somogyi Ildikó Vekerdy munkásságát is ismerem, de jobban szeretek direkt tőle olvasni dolgokat, bár bevallom néhány dolgot fenntartással fogadok tőle. Viszont általában nem szeretem az olyan cikkeket, ahol nem az érintett szakember nyilatkozik, hanem valaki (számomra érdektelen ember) próbálja értelmezni a sorokat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése